7 Haziran 2010 Pazartesi

Ayvalık'ta Dünya Pikniği



6 Haziran 2010 Pazar günü dünyadaki pek çok başka şehir ile birlikte Yuva Derneği organizasyonuyla Ayvalık’ta da bir Dünya Pikniği düzenlendi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün hemen ardından, gereksiz tüketime karşı ve çevreci olan “AZALT / DEGROWTH” akımını destekleyenler dünyanın çeşitli yerlerinde piknikler düzenledi.  20 ülkeden 70 şehirde düzenlenen pikniklere Türkiye’den Ayvalık’la beraber İstanbul ve Ankara da katıldı. Yuva Derneği Ayvalık’taki pikniği Paşalimanı’nda 40 kişinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Yuva Derneği’nin piknikçilerden ricaları şunlardı :

* Lütfen en fazla 2 kişilik yiyecek getirin. Bu yiyecek ziyanını önleyecektir. Pikniğimiz bittiğinde sıcaktan yenmeyecek hale gelmiş artıklarımız kalsın istemiyoruz. “ARTMAZSA YETMEZ” değil “YETSİN ARTMASIN”.

* Lütfen kendi tabağınızı, çatalınızı, bardağınızı vs getirin ve bunlar atılacak cinsten plastik ya da kağıt olmasın. Eve geri götürelim, hem kağıt/plastik tüketmemiş olalım, hem de piknik alanında çöp derdimiz olmasın. Hatta kağıt peçete yerine ıslak elbezi getirelim, neden olmasın? Piknikler daha önce yüzyıllar boyu böyle yapılmadı mı?

* Lütfen mümkünse bir Ayvalık yemeği getirin. Ya da yerli yiyecekler, meyveler, sebzeler. Kendi yaşadığımız yerin yiyecekleri en ucuza en kalitelisini edinebileceğimiz, buranın üreticisine en çok katkı sağlayacak olanlar.

Bilmeyenler için yanınızda yemeğinizin tarifi de olsa çok iyi olur. Komşularımızla sevdiğimiz lezzetleri paylaşmak pek çok başka şeye başlangıç olabilir.

* Lütfen mümkünse et kullanmayalım. En azından etsiz yemekleri tercih etmeye çalışalım.

* Lütfen özel arabasız gelmeye çalışın; bisikletle, yürüyerek ya da toplu taşıma araçları ile.


* Büyük bir “PİKNİK BAYRAĞI” yapmak istiyoruz. Evinizden getireceğiniz bir parça kumaş, yün, kurdele vs ve iğne iplik ile bu eğlenceye katılmanızı rica ediyoruz. Yaratıcılığımızı döktürürüz, geleneksel olacağını ümit ettiğimiz pikniğimizin de sembolü olur.

AZALT akımı hakkında:
Otuz yıl önce Nicholas Georgescu-Roegen “Yarın Azalt”(1979) isimli bir kitap yayınladı. AZALT hareketi ise “ Bugün Azalt” diyor. Son ekonomik kriz ekonomik küçülmenin çevre için iyi olabileceğini ancak toplumsal olarak sürdürülebilir olması gerektiğini gösterdi. Azalt hareketi uzun vadeli çevre sorunlarının ve sosyal eşitsizliklerin altında yatan üretim ve tüketimin azaltılmasını savunuyor. Ekonomiyi yeşile boyama çabaları boşa çıktı. Kopenhag’taki iklim değişikliği zirvesi aşırı üretim ve ekolojinin beraberce yürüyemeyeceğinin açık kanıtı. Azalt hareketinin amacı; sanata, müziğe, aileye, kültüre ve içinde yaşadığımız topluluğa daha fazla zaman ayırırken iş paylaşarak, daha az tüketerek ( milli gelir yerine!) mutluluk ve refahın maksimize edilmesi. Bireysel düzeyde ise azaltmak gönüllü bir sadelikle başarılabilir.
Azalt hareketi şu çağrıyı yapıyor:
“Gelin yaşamak için çalışalım, çalışmak için yaşamayalım! Gelin müsrif tüketim için aşırı çalışma kültürüne meydan okuyalım. Gelin paranın, konforun ve bencilliğin egemenliğine karşı koyalım!”  

Hiç yorum yok: