183 ülkede 7.000’den fazla iklim değişikliği etkinliği
Bugün, Ayvalık'ta yaşayan Yuva Derneği gönüllüleri olarak, iklim değişikliğiyle mücadele için bir günlük bir etkinlik olan “Küresel Eylemce”ye katıldık. Bu belki de tarihteki en geniş katılımlı çevre eylemi.
Begonvil yapraklarıyla 350 yazıp, sonrasında bu yaprakları kompost yapımında kullandık.
Hep birlikte organik atıklardan gübre, yani kompost yaptık. Yemek artıkları, meyve, sebze gibi evlerimizden çıkan organik atıkların basit ve ucuz bir şekilde nasıl kaliteli organik gübreye dönüştürülebileceğini uygulayarak öğrendik.
Yiyecek artıklarını çöplüğe göndermek hem parayı sokağa atmak, hem de havaya karbondioksitten 20 kez daha zararlı olan metan gazı salmak demek. Çöp arabasının onları gelip evden alması için yaktığı benzin de cabası.
Siyasetçiler hala, iklim değişikliğini önlemek için Türkiye’nin üstüne düşeni yapıp yapmaması konusunda tartışıyor olabilirler. Ancak biz yurttaşlar olarak çözüm için harekete geçtik bile!
Güneş paneli kurulumundan ağaç dikimine kadar çeşitlilik gösteren “eylemceler” açık bir mesaj göndermek için düzenleniyorlar: iklim değişikliğini çözmek için halk çalışmaya başladı, aynısını siyasetçiler de yapmalı!
- İstanbul’da, 10 Ekim’de Galatasaray’dan başlayıp Taksim’e kadar müzikli, eğlenceli bir yürüyüş yapılıyor. Ardından Taksim Gezi parkında şenlik, sergiler ve konuşmalar olacak.
- Ankara’da, Antalya’da, Bursa’da, Eskişehir’de, Yalova’da, İzmir’de, Trabzon’da, Edirne’de ve Adana’da yüzlerce bisikletli yerel yönetimlerinden bisiklet yolları istemek için sokaklara çıkıyor.
- Amerika’da, Atlanta’da bir kilisenin ısı izolasyonunun yapılmasından Kaliforniya’da bir hip-hop gösterisine kadar 1200’den fazla etkinlik yapılıyor,
- Çin ve Hindistan’da 300’den fazla üniversite, öğrencilerin temiz enerji konusunda yarıştıkları Büyük Enerji Yarışı kapsamında gösteriler düzenliyor,
- Meksiko şehrinde, Belediye Başkanı karbon emisyonlarının gelecek sene içerisinde yüzde 10 azaltılacağına dair bir taahhütname imzaladı ve güneş enerjisi kullanılarak düzenlenen bir festivale katılıyor.
- Rusya ve Hırvatistan’da, 10/10/10’da(10 ekim 2010), 10 000’den fazla okul ağaç dikiyor
Yuva Derneği olarak diyoruz ki: “Ayvalık gibi küçük şehirlerin de yapabileceği çok şey var. Örneğin belediyeler evde kompost yapabilmeleri için halka ucuza hava geçirmeyen bidonlar dağıtabilir veya atıkları ayrı toplayarak kendisi gübre üretebilir. Bisiklet yolları yaparak ve belli bölgeleri araç trafiğine kısıtlı hale getirerek özel araç yerine bisiklet kullanımını teşvik edebilir. Plastik poşetleri yasaklayarak bez torbaya geçişi kolaylaştırabilir.”
350.org adını, iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya ulaşmaması için atmosferdeki karbondioksit miktarının üst sınırı olan 350 ppm’den alıyor. Amerikalı çevreci yazar Bill Mckibben’ın öncülük ettiği küresel iklim değişikliği hareketi, geçtiğimiz yıl da tarihteki en geniş katılımlı çevre eylemini örgütlemişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder