20 Nisan 2011 Çarşamba

350 İklim Değişikliği Hareketi'nden Mesaj Var

350 İklim Değişikliği hareketinden Bill McKibben'ın siyasetin para kirliliğinden kurtarılması ile ilgili 10 000 kişiye yaptığı konuşma.

Konuşmanın Türkçe'ye çevrilmiş metni: (Çeviri: Sema Küçük)

Tamam, dinleyin. Hayatları boyunca çok az sayıda insan olabilecekleri en önemli yerde olduklarını ve yapabilecekleri en önemli şeyi yapıyor olduklarını söyleyebilir. Siz o insanlardansınız, burada, şimdi.
Sahip olduğumuz az zaman içinde kazanabilmemiz için ihtiyacımız olan hareket sizsiniz. Gerekli becerilere sahipsiniz. Bağlantı kurabiliyorsunuz. Ve başka kimse yok. Bu sizsiniz.
Bu büyük bir onur, aynı zamanda korkunç bir yük. Başka kimse yok.
Bilim bunun en kolay kısmı, acımasız, ama kolay. 2010 kayda geçen en sıcak yıldı. Ve gerçekten sıcaktı. 350 ekibi Pakistan'dayken onlarla telefonda konuşuyorduk ve onlardan biri "burası bugün sıcak" dedi ve ben bunu duyduğuma şaşırdım çünkü yazları Pakistan'da genellikle sıcak olur. "Hayır, gerçekten sıcak" dedi. “Bugün Asya'nın tarihi sıcaklık rekorunu kırdık: 53,9 derece”.  Bu öyle bir sıcaklık ki Kuzey Kutbu’nu eritiyor. Bu öyle bir sıcaklık ki Rusya genelinde Kremlin'in bütün tahıl ihracatını durduracak büyük bir kuraklığa neden oluyor. Bu öyle bir sıcaklık ki sellere neden oluyor, ki bu gece Pakistan'da 4 milyon kişi evsiz.
Bilim baş belası, acımasız, ama iyi haber, en azından açık ve net.  Bir rakamımız var: milyonda 350 parçacık. 350, yerkürenin en önemli rakamı. NASA bunu Ocak 2008’de belirledi. "Atmosferde milyonda 350 parçacığın üstünde bir değer, yaşamın uyum sağladığı ve medeniyetlerin geliştiği gezegen ile uyumlu olmayacaktır." Milyonda 350 parçacığın geri çevrilmesi çok zorlu olacak, insanoğlunun yaptığı en zorlu iş olacak, ama şikâyetin bir faydası yok, bu sadece fizik ve kimya. Yapmak zorunda olduğumuz şey bu.
Ama bilimsel yöntemler ikilemimizin ana hatlarını çizmek için mükemmel bir şekilde çalışmış ise, nasıl oldu da politik yöntemler bunu çözmek için berbat bir şekilde çalıştı. Kendi ülkemizi(ABD) düşünün, tarihsel olarak en fazla karbon salmış ülkeyi. Geçen yaz Senato ölçülü ve makul olan iklim tasarısını oylamaya bile almadan reddetti. Geçen hafta meclis 174’e 248 oy ile küresel ısınmanın gerçek olmadığını söyleyen bir karar aldı. Bu Kongre'nin aldığı en utanç verici kararlardan birisiydi. Onlar vergi yasalarını değiştirebilecekleri gibi çevre yasalarını da değiştirebileceklerine inanıyorlar, ama yapamazlar. Geçen hafta birkaçınızın ziyaretçi olarak Kongre’ye gidip onlarla biraz mantıklı olmaları yönünde konuşmanıza çok sevindim.
Hatta Beyaz Saray bile: İki yıl önce burada konuşan İçişleri Bakanı Ken Salazar, Wyoming'de federal araziyi 750 milyon tonluk kömür için madenciliğe açan bir kâğıt parçası imzaladı. Bu tıpkı 300 yeni kömürle çalışan elektrik santrali açmak ve bir yıl boyunca onları çalıştırmaya benziyor. Bu bir rezalet.
Ama şunu bilirsiniz. Bizler politik gücün fizik ve kimyasını anladık. Bu durumda karbondioksit günün kurallarını koymuyor, kuralları koyan para.
Çoğunuz ilk defa Columbia'dasınız. Temiz ve ışıl ışıl parıldıyor. Hayır, bu şehir de tıpkı Pekin gibi kirletilmiş. Ama kömür dumanı yerine parayla kirletilmiş.  Para politik hayatı yönlendiriyor, vizyonumuzu daraltıyor, ama sızlanmanın bir faydası yok. Bizler yapmamız gereken şeyi biliyoruz ve ilk yapmamız gereken şey bir hareket yaratmak.
Bizim hiç bir zaman petrol şirketleri kadar çok paramız olmayacak, bu yüzden çalışmak için farklı bir paraya, yeni bedenlere, yeni yaratıcılıklara ve yeni bir ruha ihtiyacımız var.
350.org bu hareket için bir beta-test oldu. Dört yıl önce Power Shift'de, burada, gençlerle başladı. Şimdi gezegenin etrafına yayılıyor. Son iki yılda, 189 milletten 15,000 gösterici yer aldı.  CNN bunu tarihin en geniş politik hareketi olarak yorumladı. Ama hala büyümeye ihtiyacı var. 1970'de ilk Dünya Gününde 20 milyon Amerikalı sokaklardaydı, yani 10 Amerikalıdan biri. Bu bizim ihtiyacımız olan kitle.
Ve 24 Eylül'de de yardımınıza ihtiyacımız var. 24 Eylül bir diğer büyük eylem günü.  Bunu Gezegen Hareketi olarak adlandırıyoruz ve bu 189 ulustan insanlar bu harekette yer alacak. Bunların çoğu bisikletli olacak, çünkü bisiklet hem zengin hem de yoksulların kullandığı az sayıda araçtan bir tanesidir. Burada kimler bisiklet kullanmasını biliyor? Tamam, Eylül 24, bu görüntüleri görmek için sabırsızlanıyorum. Politikacıların harekete geçmesini beklemeyeceğiz, ihtiyacımız olan geleceği kendimiz yaratacağız.
Ama bu hareketin daha büyük olması tek başına yetmez, aynı zamanda daha sivri ve daha agresif olması gerekiyor.
Kopenhag'da 117 ulusun 350 hedefi için imza attığını bilirsiniz. Bu iyiydi ama bunlar yanlış 117 ülkeydi. Onlar en fakir ve en savunmasız ülkelerdi. Bizim ülkemizim başını çektiği enerji bağımlılığı fazla olan ülkeler, bu zorlu işe girmeyi istemiyor, bu yüzden buralarda yapılacak işimiz çok.
Bu iş para kirliliği ile mücadeledir. İş pazartesi saat 10'da karşısında Beyaz Saray ve yanında ABD Ticaret Odası bulunan Lafayette meydanında başlıyor.
Koch Brothers bu bozulmanın zirvesindedir ama ABD Ticaret Odası kirli paranın Everest’idir. Web sayfasında Washington'ın en büyük lobisi olmasıyla gurur duyar. Aslında, kombine edilecek beş lobiden daha fazla parayı lobi faaliyetlerinde harcar. Cumhuriyetçi Ulusal Komite ve Demokratik Ulusal Komite kombinasyonlarından daha fazla parayı politikaya yatırdı ve bunun %94'ü iklim değişikliklerini inkâr edenlere gitti.
Onların parasını durduramayız, ama onların gerçek yüzünü gösterebiliriz. Onlar bütün Amerikan iş dünyasını temsil ettiklerini iddia ediyorlar, ama temsil etmiyorlar. Sermayelerinin %55'i 16 şirketten geliyor.  Bu şirketlerin hangi şirketler olduğunu söylemek zorunda değiller, ama onların ne yaptığını izlediğinizde bunu söylemek kolay olur. Zamanlarını yerkürenin sıcaklığının olabildiğince hızlı bir şekilde çıktığından emin olmak için lobi faaliyetlerinde harcıyorlar.
Geçen sene ABD Çevre Koruma Ajansı’na ilkim değişikliği eyleminde bulunmayacaklarını, çünkü eğer gezegenimiz ısınırsa insanların buna göre davranışlarını değiştirebileceğini ve insan fizyolojisinin bunun üstesinden gelebileceğini söyleyen yasal bir dava özeti gönderdiler. İnsan fizyolojisinin değişmesinin ne anlama geldiğini gerçekten bilmiyorum.  Solungaçların çıkması mı? Bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Fizyolojimin değişmesi için çok yaşlıyım ve hepiniz çok güzel görünüyorsunuz. Ama davranışlarımı değiştireceğim. Artık her gün yataktan kalkacağım ve onlarla savaşmak için işe gideceğim. Kahretsin ki, gece yarısı yatmaya gideceğim ve onlarla savaşmanın yeni yollarını bulmak için çabalayacağım.
Bizler bütün davranışlarımızı buna adapte edeceğiz. Bizler artık davranışlarımızı her cephede savaşmak için değiştireceğiz. Eğer bu size çok agresif geliyorsa üzgünüm, ama bulunduğumuz nokta bu.
Yirmi iki yıl önce, iklim değişikliği hakkında ilk kitabımı yazdım, sonrasında iklimin değişimini izlemek zorunda kaldım ve gördüm ki sadece ikna etmeye çalışmak iklim değişikliğini durduramayacak. Mücadele etmemiz gerek. Artık sivil itaatsizlikle, şiddete başvurmadan savaşmalıyız. Arkadaşım Tim DeChristopher biraz sonra daha ayrıntılı anlatacak, ama bu yolu seçecekseniz,  bir şeyi anlamanız gerekiyor: o da bu mücadelede radikal taraf olmadığınızdır.
Radikal olanlar, atmosferin bileşimini kökten değiştiren insanlardır. Bu, insanların tarih boyunca yaptığı en radikal şeydir.
Müzik ve sanatı kullanarak da mücadele etmemiz gerekiyor. Sadece pasta grafikler ya da çubuk grafikleri seven beynimizle olmaz, bütün kalbimiz ve ruhumuzla da mücadele etmeliyiz. Yarın ya da bu gece, aşağı inip Salon B'nin arkasına gitmelisiniz ve orada pazartesi sabahına yetişmesi gereken bir sanat çalışmasına yardım etmelisiniz.
Mücadelemizi birlik içinde yapmalıyız. Birbiriyle tutarlı seslere ihtiyacımız var. Bu nedenle, geçen hafta daha güçlü ve daha büyük bir 350.org yaratmak için 1Sky'daki arkadaşlarımızla birleştik. Tek ve yüksek bir sesle konuşmamız gerekiyor, çünkü sizin geleceğiniz için mücadele ediyoruz.
Şimdiye kadar yerkürenin sıcaklığı bir derece arttı, ama olan oldu, bu sıcaklık kuzey kutbunu eritti, okyanusları değiştirdi. İklim bilimciler eğer hızlı bir şekilde harekete geçilmezse bu bir derecenin bu yüzyıl sonunda beş derece olacağını söylüyorlar. Eğer harekete geçmezsek arkamızda bıraktığımız dünya bir harabe olacak.
Bizler sadece kendimiz için mücadele etmiyoruz, bizler bu gezegenin güzellikleri için de mücadele ediyoruz. Soğuk dere alabalıkları için, ormanların derinliklerindeki ladinler için,  pasifik üzerinde yükselen sis için ve dağları örten kar battaniyeleri için. Bu gezegeni paylaştığımız bütün canlı ve oluşumlar için mücadele ediyoruz. Yeryüzünde yok ettiğimiz türlerin yarısını bilmiyoruz.
Ve tabi ki tüm dünyadan kardeşlerimizde aynı safta birlikte mücadele ettiğimizi biliyoruz. Ben konuşurken siz resimlere bakabilirsiniz: bu insanlar bizim yoldaşlarımızdır. Bu insanların çoğu, gördüğünüz üzere, bu tür problemlerin oluşmadığı yerlerden geliyorlar ve bizimle dayanışma içinde olmayı istiyorlar. Bu gerçekten takdire şayan bir hareket ve omuzlarımıza manevi bir yük bindiriyor. Hiç kimsenin size, çevreciliğin zengin ve beyaz insanların yaptığı bir şey olduğunu söylemesine izin vermeyin. Dünya çapında çalıştığımız çoğu insan fakir, siyah, kahverengi, Asyalı ve genç, çünkü dünyanın çoğu bu kişilerden oluşuyor ve onlar diğer herkes gibi geleceği önemsiyorlar.
Son olarak, bizler kazanacağımızın garantisi olmaksızın savaşmak zorundayız. Başlamak için çok geç kaldık ve düşmanlarımız çok güçlü, bunun nasıl sonuçlanacağını bizler de bilmiyoruz. Eğer bahislere giren bir kişiyseniz, bizim kaybetmemize para koyabilirsiniz çünkü şimdiye kadar olan buydu, ama bu bahse girmenize izin yok. Vicdan sahibi insanların olabilecek en kötü şey yaşandığı zaman yapabileceği tek şey, bu olasılıkları değiştirmek için çabalamaktır.
Son birkaç yılımın çoğunu dünyanın çeşitli yerlerinde iyi insanlarla geçirdim, bunlardan çoğu bu yüzyıl bitmeden mülteci olacak, bazıları belki de bu yüzyıl bitmeden iklim değişikliği yüzünden ölmüş olacak. Kazanacağımızın garantisi yok, ama onlarla birlikte sahip olduğumuz her şey ile sonuna kadar mücadele edeceğimizin garantisi var. Bu insanlarla birlikte olmak benim için her zaman bir onur. Bu gece sizinle birlikte olmak da benim için büyük bir onur.
Kazanacağımızın garantisi yok, ama sonuna kadar yan yana mücadele edeceğiz. Hepinize çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok: